Kapcsolat

KERÁMIA Kft.

Cím: 8900 Zalaegerszeg,
Kaszaházi utca 89
Telefon:
+3692325558
Fax: +3692325558
Mobil:
+36309470654
+36305055761
E-mail:
keramiakft@keramiakft.t-online.hu
Nyitvatartás

Nyitvatartás

Nyitvatartás

Hétfő 7.30-15.30
Kedd 7.30-15.30
Szerda 7.30-15.30
Csütörtök 7.30-15.30
Péntek 7.30-.15.30
Szombat 9.00-12.00


Hasznos tanácsaink


Cserépkályha üzembe helyezés valamint karbantartási utasítás

A cserépkályha elsõ kifûtése, szárítófûtés:

Az építés során az új kályhában sok víz található, és ezt kell ilyenkor maradéktalanul eltávolítani fokozatosan a kályhatestbõl, a kéményen keresztül, ami tûz hatására, gõz formájában távozik! Ezért nagyon fontos, hogy a száradás alatt az ajtók (akár ég benne a tûz, akár nem) mindig nyitva legyenek a tûz leégéséig felügyelet mellett! Az ajtó bezárása megakadályozza a huzatot, a felhalmozódó gõzök nem tudnak távozni és a fugák kitágulnak, legrosszabb esetben a kályha szétnyílik, felrobban!  A szárító fûtést a kályha felépítése után legkorábban két nap múlva lehet megkezdeni, és idõtartama 3-4 hét.

 

A kifûtési sorrend:

Az elsõ begyújtás elõtt a kéményt elõ kell melegíteni, aminek módja, hogy a kéménytisztító ajtót levéve, a kéményben égessünk el néhány papírt, vékony fát, kinyomva vele a hideg levegöoszlopot.

I. Az elsõ hét: langyos, kéz meleg állapotig melegítsük fel a kályhát és igyekezzünk ezt folyamatosan megtartani, úgy, hogy eleinte nagyon kis tûzre idõnként 2-3 vékony fát rakjunk a tûztérbe, ajtót tilos becsukni !

II. A második hét: már meleg tapintásig lehet felfûteni a kályhát (kb.4-5kg fa) az 1. pontban leírtakkal azonos módon, az ajtót még mindig tilos becsukni!

III. A harmadik hét: már forróra (üzemi hõmérsékletre) fûthetõ a kályha oly módon, hogy a tûzteret megtöltjük a szükséges famennyiséggel egyszerre, (kb.8-10kg fa) és ezt kb. 12-24 óra múlva megismételjük. A kályha ajtót még mindig nem csukjuk be, ha van huzatszabályzó az ajtón, akkor a fa leégése után már elég csak azt nyitva hagyni!

A harmadik hét végén a fentiek betartásával a kályha ki van fûtve. Nagyobb kályha esetén a kifûtési idõ 4-5 hét.


Fûtés menete:

Ettõl kezdve a fûtés úgy mûködik, hogy a tûzteret megtöltjük egyszerre a szükséges famennyiséggel, meggyújtjuk, majd ha leégett (már csak parázslik) a kályha ajtó huzatszabályzóját lezárjuk. A következõ fûtésig teljen el legalább 10 óra, hogy a kályha képes legyen újra hõt felvenni!

Az óvatosan szárazra fûtött kályha hosszabb élettartamú és zavartalanabb üzemeltetést biztosít!
 


Elsõ éves  befûtés módja, hideg már kiszáradt cserépkályha felmelegítése:

Eltérõen a már felmelegített cserépkályha fûtésétõl, célszerû a kéményt elõmelegíteni (lásd, kifûtés menete). Hideg állapotban a tûztérbe helyezünk néhány darab vékony fát és meggyújtjuk, majd folyamatosan rakjunk rá darabonként még mindig vékony kis fákat, mindaddig, míg a kéményen keresztül már határozottan áramlik a füst. Ekkor már a járatok és a kémény felmelegedett annyira, hogy a vastagabb fákból származó füst is akadálytalanul távozik a kéményen. A nagy ajtós kályha elsõ fûtését megkönnyíthetjük, ha az ajtó felsõ 2/3-át letakarjuk, hogy a levegõ csak alul 1/3 részen áramoljon, addig, míg meg nem indul az áramlás. A tűzifákról általában

Átrakott vagy új kályha szárítását cser vagy tölgyfával nem szabad végezni, mert jobban kormozódik és a kályha lekátrányozódhat!virágmintás cserépkályha

Fontos, hogy mindig száraz keményfával tüzeljünk!

A fa igen tiszta, környezetkímélõ tüzelõanyag. A legjobb égés és optimális hatásfok eléréséhez legalább 2 éve vágott szellõs, de csapadéktól mentes helyen tárolt fát használjunk. A frissen vágott és vásárolt fa nedvességtartalma kb.60-70%, így fennáll a veszélye a szurok és a kátrányképzõdésnek, valamint beivódásának, lerakódásának a kéményben, kályhában egyaránt. Rendkívül káros és kellemetlen állapot, igyekezzünk az említett javaslatokkal elkerülni ezt. A légszáraz fa nedvességtartalma kb. 12-20%!Mit ne tegyen kályhájával

- Ne zárja le az elsõ három hétig, szárítófûtés esetén!

- Ne zárja le addig, amíg a fa lánggal ég, nem esik szét, mert rendkivűl robbanásveszélyes!

- Ne fűtse folyamatosan. A felforrósodott kályhát ne rakja meg újra fával, mert nem fog több hõt leadni, inkább szétnyílnak a fugák!

- Túl apró tûzifa (gyújtóst kivéve) esetén egyszerre nagyobb mennyiséget ne rakjunk a tûzre, mert a heves égéssel kárt okozhatunk, felrobbanthatjuk, túlfûthetjük kályhánkat (pl.: dióhéj, rétegelt lemez, fenyõhulladék, sok hullámpapír, ... stb.)

- Ne fojtsa le a tüzet, kevés levegõadással! Tökéletlen égést, robbanást, kátrányosodást okozhat, elbûzösíti a kályhát!Fontos!

Biztosítani kell a helyiség megfelelõ szellõztetését az oxigén utánpótlás miatt! Azonos légtérben lévõ kályha és páraelszívó esetén a tûz leégéséig a páraelszívót használni tilos, mert erõsebb a szívó hatása, mint a kéménynek és a kályha kifûstõl, a tûz nem tud égni! Ennek igen súlyos következményei, a csempe repedése, fuga nyílása, fuga kipotyogása, párkányok emelkedése - lazulása, tûztér samottjának potyogása,belsõ szerkezet lazulása, ajtók deformálódása.

Ezekre a hibákra garanciát nem tudunk vállalni, ezeket a hibákat helytelen használat okozza! További nagyon fontos teendõ a kémény rendszeres tisztítása! Kérje szakember véleményét, ha kályhájával, vagy kéményévei kapcsolatban bizonytalan! Fontos a kályha szakszerû kezelése, ezzel a kályhát hosszú életûvé és gazdaságossá teszi!
Vissza az előző oldalra!
KERÁMIA Kft. - Magyar